Groep 5/6

Groepsvoorstelling

Vrijdag 6 april heeft onze groep een groepsvoorstelling gegeven in het Kulturhus. De kinderen hadden zelf de verschillende circus-acts bedacht. 

Het optreden verliep erg goed en de artiesten zelf én het publiek hebben genoten!

Zaklamplezen

Wegens succes ook dit jaar in groep 5-6 "zaklamplezen" en we kunnen al spreken van een echte groep 5-6 traditie. In de donkere dagen voor Kerst lekker de schooldag beginnen met zaklamplezen. De kinderen hebben een lekker kussen en een zaklamp mee van huis genomen. Iedere dag als het buiten nog donker is hebben wij alleen de kerstlichtjes in de klas aan en natuurlijk een lekker vuurtje op het bord. Wat een super begin van de dag!

Theaterworkshop beroepen

Donderdagmiddag 19 oktober heeft groep 5-6 deelgenomen aan een theaterworkshop. Het onderwerp van deze workshop was beroepen. Na een korte warming up hebben de kinderen een aantal beroepen uitgebeeld. De kinderen mochten ook zelf beroepen uitkiezen die ze wilden uitbeelden. We hebben ook gepraat over wat de kinderen aan het uitbeelden waren. De kinderen hebben in twee- en drietallen een toneelstukje gemaakt en gespeeld over een beroep van de toekomst.

Klik op deze link voor meer foto's.

 

 

Voorrondes voorleeswedstrijd

Maandag 9 oktober zijn in de groepen 5 en 6 voorrondes gehouden voor de grote voorleeswedstrijd van de Zuiderbasisschool.

In groep 5 heeft Evi uiteindelijk gewonnen en in groep 6 werd Jelte als winnaar gekozen. A.s. donderdag is de finale van de voorleeswedstrijd. Zet 'em op!

Boekbespreking

Alle kinderen van groep 5-6 verzorgen dit jaar een boekbespreking. Bart heeft dit jaar de eerste boekbespreking verzorgd. Een betere moment om deze eerste boekbespreking te houden dan op de eerste dag van de Kinderboekenweek is er natuurlijk niet. Bart heeft verteld over het boek De sprookjessprokkelaar. Uiteraard heeft hij ook een spannend stukje voorgelezen uit dit boek. Twee kinderen uit de klas schrijven een beoordeling over de boekbespreking, samen met de beoordeling van de juf komen we dan samen op een cijfer.

2017-2018 groep 5/6

Onze groep 5/6 heeft op dit moment 17 kinderen. In groep 5 zitten 10 kinderen en in groep 6 zitten 7 kinderen.
Margriet geeft les op maandag, dinsdag en vrijdag.  

Mirjam geeft les op woensdag en donderdag. 

Sinds dit schooljaar werken we in groep 5 en 6 met Snappet. Hierbij maken de kinderen de lessen van rekenen en taal op een eigen tablet. Voor spelling en begrijpend lezen gebruiken we Snappet als aanvullingen op onze bestaande methodes.

Met Snappet maken alle kinderen eerst de opgaven die bij de les horen. Daarna krijgen de kinderen opgaven aangeboden die passen bij hun eigen niveau.

 

We werken volgens een vast ritme elke dag aan technisch lezen, taal, rekenen en spelling. Dit geeft de kinderen houvast en structuur.

Op maandagmiddag en vrijdagmiddag hebben we gymnastiek in het Kulturhus. De kinderen komen die dagen op de fiets naar school. Maandagmiddag geeft vakdocent Niels Torensma de kinderen gymnastiekles. 

Voor de zaakvakken aardrijkskunde, natuur en geschiedenis werken we met De Zaken van Zwijsen. Bij deze methode staat het digitale bord centraal. De methode werkt met veel filmpjes, animaties, interactieve oefeningen en spelvormen. Twee keer in de week krijgen de kinderen Engelse les. We hebben al een kleine bibliotheek met Engelse boeken in de klas. 

We vinden het belangrijk dat iedereen zich veilig voelt in de groep. We werken op school en in de klas volgens de Kanjermethode. Belangrijk bij de Kanjertraining is dat je positief over jezelf én de ander leert denken.

Levensjas

Woensdag 14 juni heeft groep 5-6 een bijzondere gastles gevolgd. Liesbeth Winters was bij ons in de groep voor de Levensjas. Een les waarin gesproken en gewerkt wordt over verlies en herinneringen. We mochten de mooie levensjas van Liesbeth bewonderen en hebben geluisterd naar de mooie verhalen die in deze jas zitten. Uiteraard hebben de kinderen ook kunnen vertellen over verhalen en herinneringen die zij in hun eigen levensjas meedragen.

Het tweede deel van de les bestond uit het vastleggen van een mooie herinnering. Er zijn kinderen die een schatkistje hebben gemaakt voor hun herinneringen, andere kinderen zijn aan de slag gegaan met klei, het schrijven van een dagboek of een brief in geheimschrift, vier kinderen hebben getekend op muziek, schrijf dans noemen we dat.

Nadat iedereen zijn herinnering had vastgelegd hebben we ze allemaal tentoongesteld. Een aantal hebben we besproken. Ook hebben we gesproken over wat je kunt doen als je verdrietig bent en hoe een ander kan zien dat jij verdrietig bent. Tot slot kreeg iedereen een fluistersteen. Dit is een steen die je alles kunt vertellen en nooit iets verder vertelt. 

Klik op deze link voor foto's.

Fidget Spinner

 

De nieuwste rage "Fidget Spinner" gaat ook in onze klas niet onopgemerkt voorbij. Vanmiddag mocht de Spinner even uit de tas en in de klas voor een spellingsactiviteit: draai je eigen spellingswerkvorm. Er werd enthousiast en goed samengewerkt om de juiste woorden te bedenken.

 

 

groep 5/6 got TALENT!

 

Wat een talenten in Giethoorn Zuid!

Breakdance, presenteren, zingen, dansen én drummen. Dat was allemaal te zien afgelopen vrijdag 7 april tijdens ons groepsoptreden.

We vonden het leuk dat er zoveel ouders, opa's en oma's en andere belangstellenden gekomen waren om te kijken.

Klik op deze link voor meer foto's

Slagwerkfeestje!

 

Dinsdagavond 4 april hebben we samen met Slagwerkgroep Dynamics onze slagwerklessen afgesloten. In de Schalle in Nijeveen hebben we aan de ouders laten zien wat we de afgelopen weken geleerd hebben. Wat een ritmische talenten hebben we!

Het waren 9 leerzame en leuke lessen van Petra Dijkstra van Scala.

Cultuurproject

 

Als onderdeel van het Cultuurproject heeft Annemarie Klappe een workshop gegeven aan groep 5/6. Ze vertelde a.d.h.v. een Powerpoint hoe ze zelf van zilverklei sieraden maakt. Ze had enkele sieraden meegenomen, zodat we een goed beeld kregen van haar werk. Na een duidelijke instructie mochten de kinderen zelf een medaille van klei maken.

Dinsdag 14 maart hebben we op de fiets een bezoek gebracht aan MTN-Giethoorn. Thoni Meijer liet ons prachtige stenen zien en vertelde boeiende verhalen over het ontstaan van stenen en het bewerken van stenen. Elly ten Napel liet ons zien hoe ze van edelstenen bijzondere sieraden maakt. Bij het afscheid kregen de kinderen allemaal een steentje en een kapje mee, waarmee we een hanger voor een ketting kunnen maken. 

Tijdens de presentatie "Kunst in Giethoorn" kunnen de medailles bewonderd worden. Graag zien we u op dinsdag 21 maart vanaf 18.30 uur in het Kulturhus!

 

Klik op deze link voor meer foto's.

Sanne vertelt over Lapland

 

 

Sanne presenteerde afgelopen dinsdag, 28 februari, een prachtig reisverslag over Lapland. Ze vertelde ons interessante weetjes over het aantal inwoners in verhouding tot het aantal rendieren, het Noorderlicht en de husky-honden.

Onze eerste slagwerkles

 

Vanaf vrijdag 27 januari heeft groep 5/6 op vrijdagmiddag een half uur Slagwerkles. De les wordt gegeven door Petra Dijkstra van Scala Meppel. Er zullen in totaal 9 lessen gegeven worden. De laatste les is 31 maart.

De kinderen kwamen enthousiast terug uit deze eerste les; we kijken uit naar de volgende lessen!

 

Klik op deze link voor meer foto's.

Kerstviering in groep 5 en 6

 

 

Wat hebben we samen genoten van de kerstviering!

 

Eerst in de kerk met o.a. samenzang en de première van onze Kerstclipdub. En daarna in de klas. We zijn door alle ouders en verzorgers verwend met de heerlijkste hapjes. Een internationaal tintje had het eten deze keer met o.a. prachtige koekjes uit Polen, heerlijke chocolade bollen uit Syrië en geweldige Israëlische gevulde eieren. Voor Lisa was het een bijzondere laatste schooldag. Zij gaat verhuizen naar Wilnis. We wensen je veel plezier daar, Lisa!

 

Klik hier voor de foto's van het feest.

 

 

 

Zaklamp lezen

 

De donkere dagen voor Kerst... wat een gezelligheid met al die lichtjes overal. In de klas is de kerstsfeer ook al goed te voelen en zien.


Deze laatste twee weken van het jaar starten wij de dag met 20 minuten "zaklamp-lezen".
Met alleen de kerstboomlampjes aan en een knapperend haardvuur op het digibord zoekt iedereen een fijn plekje met zijn meegebrachte kussen en zaklamp.
En nu: niet meer storen ... wij lezen!

 

 

Sinterklaas

 

 

Vanmorgen, 5 december, hebben we het Sinterklaasfeest gevierd in groep 5/6. De kinderen hadden mooie surprises en gedichten voor elkaar gemaakt. Het was een gezellige en geslaagde ochtend.

 

Klik op deze link voor de foto's 

Mannequin Challenge

 

 

Ook groep 5/6 heeft meegedaan aan de nieuwe internethype "De Mannequin Challenge" (betekenis: paspop-uitdaging)!
Iedereen nam zijn zelfbedachte pose aan, bleef stokstijf staan en het werd gefilmd. 

 

Klik op de link hieronder voor het super resultaat.


https://www.dropbox.com/s/m1e3ttat6umq1uw/Video%2018-11-16%2012%2020%2023.mp4?dl=0

Schoolontbijt

 

 

Ook dit jaar voor alle kinderen een schoolontbijt.

Naast het ontbijt hebben we natuurlijk ook aandacht besteed aan het belang van een goed ontbijt.

Klik op deze link voor foto's.

Ik eet het beter

 

Groep 5-6 heeft meegedaan met de week van "De gezonde pauze hap". Tijdens deze week hebben we geleerd over gezond eten en hebben samen de hele week een gezonde pauzehap gegeten.

Op ons menu stond: appel, banaan, kiwi, komkommer met zelfgemaakte peterselie-yoghurtdip, tomaat met mozzarella. We ontdekten hoe lekker gezond eten is en hoe leuk het is om nieuwe dingen te proeven en te ontdekken wat je wel lekker vindt en wat je minder lekker vindt.

Klik op deze link voor nog meer foto's.

2016-2017 groep 5/6